Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Opleiding Elektrotechniek

Wil jij een opleiding Elektrotechniek voor volwassenen volgen? Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Wil je graag switchen naar de elektrotechniek, maar weet je niet hoe? Of werk je al in de elektrotechniek en wil je jouw kennis en kunde verbreden of verdiepen? TechniekOpleiding.nl helpt je op weg!

Bekijk alle elektrotechniek opleidingen of lees verder.

Wat is elektrotechniek?

Elektrotechniek is het bestuderen en toepassen van elektriciteit en elektromagnetische velden. Elektrotechniek kom je werkelijk overal tegen: in je huis, op het werk, in openbare ruimten - overal! We kunnen wel zeggen dat zonder stroom de wereld stil ligt. Meer uitleg is eigenlijk al niet nodig om duidelijk te maken hoe belangrijk elektrotechnici zijn in onze wereld van vandaag. En hoe groot de baankansen zijn om in de elektrotechniek aan de slag te kunnen!

Wat moet je kunnen om een cursus elektrotechniek te volgen?

Als je kiest voor een basistraining elektrotechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wil je je laten omscholen in de richting van de elektrotechniek, dan is een basiscursus dus de eerste stap. Heb je de basiscursus afgerond of heb je al ervaring in de elektrotechniek en wil je je verder verdiepen, dan zijn er diverse vervolgcursussen. Deze vind je uiteraard ook terug onderaan deze pagina.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de elektrotechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis of diploma hebt, start je met een basiscursus. Na het afronden van zo’n basiscursus elektrotechniek kun je in feite al meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in je nieuwe baan. Je brengt het geleerde vanuit jouw opleiding dus direct in de praktijk! Andersom zul je vraagstukken die je in je werk bent tegengekomen ook weer terugzien in de stof van je opleiding. Zo komen je opleiding en je dagelijkse werksituatie bij elkaar.

Opleiding elektrotechniek voor volwassenen

De opleidingen en cursussen elektrotechniek van TechniekOpleiding.nl zijn vak- en praktijkgerichte opleidingen voor volwassenen. De opleidingen elektrotechniek van TechniekOpleiding.nl zijn geen reguliere mbo- of hbo-opleidingen, maar zijn zo ingericht dat je de opleiding kunt volgen naast je werk. Je gaat dus niet ‘terug naar school’, maar volgt een studie naast je werk.

Wat kun je worden als je een opleiding in de elektrotechniek hebt afgerond?

Een aantal voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen als je een elektrotechniek opleiding hebt afgerond is:

 • (1e) monteur elektrotechnische systemen gebouwde omgeving
 • (1e) monteur elektrotechnische industriële installaties
 • Elektromonteur
 • Service en onderhoudsmonteur elektrotechniek
 • Technische dienst medewerker elektrotechniek
 • Medewerker technische dienst
 • Monteur technisch dienst

Als je werkt in de elektrotechniek, dan voer je (een deel) van de volgende werkzaamheden op een veilige manier uit aan elektrotechnische installaties:

 • Elektrotechnische installaties opbouwen
 • Installaties testen
 • Installaties in gebruik nemen
 • Onderhoud plegen
 • Storingen zoeken en oplossen
 • Uitbreidingen uitvoeren

Is werken in de elektrotechniek wat voor jou?

Werken in de elektrotechniek kent veel dynamiek, veel wisselingen. Je werkt zowel binnenshuis bij je werkgever, als buitenshuis bij klanten. Je bent vaak het hart van een complete industriële- een gebouwgebonden installatie of een klimaatsysteem.

Ben jij onderzoekend ingesteld? Een beetje avontuurlijk van aard en een logische denker? Dan is een baan in de elektrotechniek zeker iets voor jou! Je bent met jouw technische kennis en ervaring van elektrotechnische systemen, vaak de ‘redder in nood’ bij storingen. Vaak staan mensen en processen stil doordat een systeem niet werkt. Dankzij jouw ervaring weet jij systematisch een storing te verhelpen. Ook zul je complexe storingen tegenkomen; die zijn net een soort puzzel. Maar juist die maken het uitdagend om al jouw kennis te gebruiken om de oorzaak te vinden!

In elektrotechniek werk je vaak samen met andere disciplines zoals werktuigbouwers, bouwvakkers, installatiemonteurs, programmeurs. Je leert van elkaar en dat maakt je als techneut meer allround. Als techneut en dus ook als elektromonteur kun je niet alleen in je werk, maar ook thuis veel klussen zelf doen. Daar waar een ander vakmannen moet inhuren, kun jij jezelf al snel redden. Dat bespaart je tijd en geld!

Waar kun je de elektrotechniek opleidingen volgen?

TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod techniekopleidingen van Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost een gemiddelde elektrotechniek opleiding?

De kosten van een elektrotechniek opleiding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een basiscursus elektrotechniek volg je vanaf ongeveer € 1.700,00 exclusief btw.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Alle opleidingen elektrotechniek

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001