Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Opleiding Aircotechniek

Wil jij een opleiding Aircotechniek voor volwassenen volgen? Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Denk jij erover na een opleiding aircotechniek te gaan volgen, maar weet je eigenlijk niet goed waar je moet beginnen? Of ben je al werkzaam in de aircotechniek en wil je jouw kennis en kunde door het volgen van een cursus verbreden of verdiepen?

Bekijk alle aircotechniek opleidingen of lees verder.

Wat is aircotechniek?

Als je spreekt over het vakgebied aircotechniek, dan heb je het over het onderhouden, repareren en installeren van aircosystemen. Airco-installaties kunnen de lucht in een ruimte koelen, maar ook bevochtigen of juist ontvochtigen, verwarmen of filteren. Aircotechniek is een breed en uitdagend werkveld, want airco’s zijn er in verschillende uitvoeringen. Van eenvoudige verrijdbare en portable airco’s tot complexe splitsystemen (vaste airconditioningsystemen in gebouwen). Dergelijke aircosystemen hebben een binnen- en buitendeel en scoren qua rendement en comfort beter dan de verrijdbare en portable airco’s.

Wat kun je worden als je een opleiding in de aircotechniek hebt afgerond?

Een aantal voorbeelden van functies die je kunt gaan uitoefenen na het afronden van een airco-opleiding:

  • (1e) monteur koeltechnische systemen
  • (1e) monteur aircosystemen
  • Service en onderhoudsmonteur aircosystemen
  • Technische dienst medewerker elektrotechniek

Als je werkt in de aircotechniek, dan voer je (een deel) van de volgende werkzaamheden veilig uit aan airco-installaties:

  • de verschillende onderdelen van een aircosysteem installeren
  • de diverse onderdelen op elkaar aansluiten
  • de installatie van koelmiddel voorzien
  • installaties testen
  • installaties in gebruik nemen
  • onderhoud plegen
  • storingen zoeken en oplossen
  • de installatie opleveren aan de klant

Is werken in de aircotechniek wat voor jou?

Ben jij een logische denker? Kun je nauwkeurig werken en ben je onderzoekend en avontuurlijk ingesteld? Dan past werken in de aircotechniek waarschijnlijk goed bij jou! Werken in de aircotechniek is dynamisch, want het kent veel wisselingen; je werkt zowel bij je werkgever op locatie als bij klanten op locatie. Je bent vaak ‘het hart’ van een gebouwgebonden installatie of een klimaatsysteem. Als er storingen zijn, ben jij dankzij jouw technische kennis en ervaring met koeltechnische klimaatsystemen, vaak de ‘redder in nood’.

Een verstoord binnenklimaat kan behoorlijk vervelend zijn. Als het buiten vriest en de airco wil niet verwarmen, maar alleen nog koelen, dan is er sprake van een probleem! Door jouw ervaring weet jij systematisch een storing te verhelpen of inspecties uit te voeren. Ook zul je complexe storingen op je pad tegenkomen. Maar juist die maken het uitdagend om al jouw kennis te gebruiken om de oorzaak te vinden. Als je de oorzaak eenmaal hebt gevonden, dan heb jij ook geleerd hoe je de storing op moet lossen. In de koudetechniek werk je vaak samen met andere disciplines, zoals installatiemonteurs, elektromonteurs of gebouwautomatiseerders. Je leert van elkaar en dat maakt je als techneut meer allround.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de aircotechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis hebt, start je met een korte basiscursus. Na het afronden van zo’n basiscursus aircotechniek kun je in feite al meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden. Je brengt het geleerde vanuit jouw opleiding dan direct in de praktijk! Andersom zul je vraagstukken die je in je werk bent tegengekomen ook weer terugzien in de stof van je opleiding. Zo komen je airco-opleiding en je dagelijkse werksituatie bij elkaar.

Wat moet je kunnen om een airco-opleiding te volgen?

Als je kiest voor een basistraining aircotechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wil je je laten omscholen in de richting van de aircotechniek, dan is een basiscursus dus de eerste stap. Heb je de basiscursus afgerond of heb je al ervaring in de aircotechniek en wil je je verder verdiepen, dan zijn er verschillende vervolgcursussen. Deze vind je uiteraard ook terug onderaan deze pagina.

Je houdt je bijvoorbeeld op een veilige manier bezig met (een deel) van de volgende werkzaamheden:

  • het installeren en monteren van industriële installaties
  • elektronische componenten aansluiten op een industriële installatie
  • metingen uitvoeren aan elektronische onderdelen van installaties en apparaten
  • inregelen van elektronische systemen
  • storingen zoeken en oplossen in elektronische systemen
  • uitbreidingen uitvoeren op elektronische systemen

Word jij enthousiast bij het lezen van bovenstaande tekst? Dan is werken in de elektronica wat voor jou!

Waar kun je de airco-opleidingen volgen?

TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod techniekopleidingen van Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost een gemiddelde aircotechniek opleiding?

De kosten van een aircotechniek opleiding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een basiscursus aircotechniek is er vanaf ongeveer € 1.300 exclusief btw.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Alle opleidingen aircotechniek

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001