Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Werken in de techniek zonder diploma - kan dat?

Werken in de techniek… Is dat mogelijk zonder diploma? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. En het antwoord daarop is ‘ja’. Als je geen 4 jaar wilt of kunt studeren, kan je ook aan de slag in de techniek. Zeker nu het tekort aan technici zo groot is, zijn bedrijven op zoek naar gemotiveerde mensen met technische affiniteit en de wil om te leren.

In de technische sector zijn er veel kansrijke beroepen. Door corona is er een grote verschuiving ontstaan op het gebied van werkgelegenheid. In sectoren die getroffen zijn door de maatregelen verliezen veel mensen hun baan, terwijl in andere sectoren juist extra vraag ontstaat naar medewerkers.

Baan in de techniek zonder volledig mbo-diploma

De techniek heeft al jaren te kampen met een tekort aan instroom van nieuwe medewerkers. Maar door de recente ontwikkelingen, als gevolg van de coronamaatregelen, denken steeds meer mensen na over een baan in een kansrijke sector. De techniek is zo’n kansrijke sector.

In de techniek kun je zonder volledige mbo-opleiding aan de slag door jezelf functioneel inzetbaar te maken. Wanneer jij functioneel inzetbaar bent, dan ben je aantrekkelijk voor een werkgever en dat staat los van het feit of je wel of geen mbo-diploma hebt.

Geen diploma, maar wel functioneel inzetbaar – wat betekent dat?

Als zij-instromer kun je door het volgen van een aantal kortdurende basiscursussen je al veel basisbeginselen uit de techniek eigen maken, waarna je direct al in staat bent om (onder begeleiding) routinematige werkzaamheden uit te voeren. Kortom: jij bent dan functioneel inzetbaar (FIP).

Hoe ziet zo’n FIP-traject eruit?

Dat is het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel: de werkdruk van een storingsmonteur Airco-VRF systemen moet omlaag. In plaats van een extra specialist aan te nemen, kiest het bedrijf voor een Functioneel Inzetbaar Persoon die in staat is het routinematige werk van de specialist over te nemen. En die FIP? Misschien dat jij dit wel bent!

Na 6 dagen functioneel inzetbaar

Na 6 cursusdagen ben jij al als FIP bij de klant in te zetten als eerstelijns onderhoudsmonteur van aircosystemen voor het controleren van airco-units. Maar hoe ziet dat cursustraject eruit? Je start met 4 daagse cursus Aircotechniek – basis, waarvan je 2 dagdelen in het practicum doorbrengt. Daarna volg je de 1 daagse cursus VCA Basisveiligheid en vervolgens nog de 1 daagse cursus NEN3140 voldoende onderricht persoon. En dan….? Aan de slag!

Wil jij je daarna verder doorontwikkelen?

Dan meld je je aan voor de 8 daagse cursus Airco- en VRF-installaties, gevolgd door de 2 daagse cursus NEN3140 Vakbekwaam persoon. Na het volgen van deze aanvullende cursussen kun je zelfstandig aan schakelkasten werken, Airco- en VRF-installaties repareren, onderdelen vervangen en in airco- en VRF-installaties in gebruik nemen, storingen opsporen en verhelpen en planmatig onderhoud en inspecties uitvoeren.

Jouw werkgever heeft er binnen een jaar een ervaren monteur bij, die vanaf de eerste dag als FIP bij de klant inzetbaar is geweest!

Is de techniek iets voor jou?

Wil je onderzoeken of een baan in de techniek iets voor jou zou kunnen zijn? Doe dan de affiniteitentest en je ontdekt het snel! Blijkt dat een baan in de techniek echt iets voor jou is, dan loont het altijd de moeite om te onderzoeken of jouw omscholing op de één of andere manier vergoed kan worden. Misschien draagt je nieuwe werkgever de kosten voor je opleiding? Is dat niet het geval, onderzoek dan of er wellicht subsidies zijn waar je aanspraak op kunt maken. Zo is er bijvoorbeeld de NL leert door subsidie en de STAP-regeling komt eraan.

Het team van Techniekopleiding.nl kan je hierover ook adviseren en bij helpen. Neem gerust contact op!

Neem contact op!

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001