Ben je jonger dan 56 jaar? En wil je een wettelijk erkende (deeltijd) hbo associate degree of een hbo bachelor of hbo master studie gaan volgen? Dan kun je wellicht aanspraak maken op het Levenlanglerenkrediet (LLLK).

Waarom het Levenlanglerenkrediet?

De overheid heeft het Levenlanglerenkrediet ontwikkeld om mensen te stimuleren zich hun hele werkende leven lang te blijven ontwikkelen. Wil je wel studeren, maar heb je geen of onvoldoende financiële middelen en heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Dan kun je tegen aantrekkelijke voorwaarden een studiefinanciering afsluiten bij de overheid: het Levenlanglerenkrediet.

Wanneer kun je het Levenlanglerenkrediet aanvragen?

Uiteraard moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat je zelf je opleiding betaalt. Wordt je studie volledig door je werkgever, door een andere persoon of door een andere instantie vergoed? Dan kom je niet in aanmerking voor het Levenlanglerenkrediet. Natuurlijk kun je, in het geval je studie gedeeltelijk wordt vergoed, wel aanspraak maken op het LLLK voor het resterende bedrag dat je wel zelf moet betalen.

Daarbij moet het een wettelijk erkende voltijdopleiding, deeltijdopleiding of duale hbo- of universitaire-opleiding betreffen. Dit mag ook een modulair opgebouwde opleiding zijn. Ook wanneer je een voltijdse Beroepsopleidende leerweg mbo-opleiding volgt kom je in aanmerking voor het Levenlanglerenkrediet.

Let op! Wanneer je jonger bent dan 30 jaar, kun je alleen in aanmerking komen voor het Levenlanglerenkrediet als je al een diploma voor een hbo-bachelor of een universitaire master hebt en het krediet wilt gebruiken voor een tweede hbo of universitaire opleiding of wanneer je middels een deeltijdopleiding op hbo-niveau of universiteitsniveau wil studeren.

Hoeveel geld kan je lenen met het LLLK?

De maximale hoogte van je Levenlanglerenkrediet staat gelijk aan het bedrag dat je aan ‘onderwijsgebonden studiekosten’ moet betalen. Anders gezegd: het bedrag dat je aan lesgeld moet betalen kun je lenen via het LLLK. Alle overige bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor boeken, reiskosten, lunchkosten, etc., kun je niet financieren. Deze kosten kun je wel in mindering brengen op je aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer wordt het studiegeld vanuit het LLLK overgemaakt?

Dat hangt af van welke opleiding je volgt en in welke vorm deze opleiding gegoten is. Voor een uitgebreide uitleg verwijzen wij je graag naar de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs over dit onderwerp. Je kunt van het LLLK gebruik maken zo lang als je studie duurt, met een maximum van 5 jaar in het geval je een deeltijdopleiding volgt. Pas na afloop van je studie start je met terugbetalen.

Wanneer moet je het Levenlanglerenkrediet terugbetalen?

Wanneer je klaar bent met je opleiding (of voortijdig gestopt bent), begin je op 1 januari in het jaar daarna met de terugbetaling van jouw krediet. In uiterlijk 15 jaar moet de totale lening plus de eventuele rente zijn terugbetaald. Een paar maanden voordat je moet gaan terugbetalen, ontvang je bericht van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Daarin staat exact wanneer je begint met aflossen en wat de hoogte is van het bedrag dat je per maand moet gaan betalen. De hoogte van het maandbedrag hangt af van je studiekosten, de rente en de hoogte van jouw inkomen en dat van je eventuele fiscale partner.

Wat is het rentepercentage van een Levenlanglerenkrediet?

Op het moment van schrijven van deze webpagina is er een rentepercentage van 0% van toepassing. Dat betekent dat de lening gratis is. Het LLLK geeft je de mogelijkheid de kosten van je studie gespreid te betalen.

Hoe vraag je een Levenlanglerenkrediet aan?

Dit regel je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiervoor heb je van de opleidende instantie een overzicht nodig van de opleidingskosten de gemoeid gaan met jouw studie.

Wil je meer weten over het aanvragen van een LLLK? Neem dan contact op met het team van TechniekOpleiding.nl. Bel 088- 939 0001 of stuur een e-mail naar info@techniekopleiding.nl

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001